Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ..;

Αδιαμφισβήτητο  γεγονός αποτελεί η οικονομική κρίση, η οποία έχει εισβάλλει για τα καλά στα ελληνικά νοικοκυριά. Πολλές οικογένειες μοχθούν για να αποκτήσουν μόνο και μόνο τα βασικά αγαθά. Ωστόσο, μέσα στα πλαίσια μιας γενικής κρίσης αγωνίζονται και για τη διατήρηση της ηθικής τους ταυτότητας. Ξέρουμε όμως τι σημαίνει αυτό; Μάλλον όχι!
Μέσω της κρίσης αναδύονται τα πρωτόγονα αισθήματα του ανθρώπου το οποίο προκύπτει ως απότοκο του ‘κανιβαλισμού’ που επικρατεί σε όλους τους τομείς! Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία που ο ένας πασχίζει να αρπάξει την δουλειά του άλλου και μια τεχνολογία που συνεχώς αναπτύσσεται χωρίς ο άνθρωπος να την προφταίνει. Η ύπαρξη μας επιπλέον, βρίθει από ανταγωνιστικότητα και φθόνο αντί αγάπης και αλληλεγγύης!! Κάθε άτομο συγκεντρώνει γνώσεις και εφόδια προκειμένου να γίνεται ανταγωνιστικότερος στο χώρο της εργασίας, όμως όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται δίχως να έχει κάποιο αντίκρισμα καθώς η ανεργία στις μέρες μας ξεπερνά το 20%. Απλώς τα άτομα θα πρέπει να συλλέγουν εφόδια για να γίνονται ανταγωνιστικότεροι προς τον εαυτό τους και όχι προς τους άλλους.
Είναι ωστόσο αυτό εφικτό στις μέρες μας ή περιορίζεται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο; Έρευνες έχουν δείξει ότι σε περιόδους κρίσης μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας αναπτύσσεται ευγενής άμιλλα και παραμερίζεται ο εργασιακός ανταγωνισμός προς όφελος και με σκοπό την πρόοδο της κοινωνίας. Εν τούτοις πάντα θα υπάρχουν φωνές  οι οποίες θα διαφωνούν με αυτό!
Φωτεινή Σωτηρίου Γ5
Μάριος Σκόνδρας Γ5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου